woensdag 5 juli
5 juli 2017
De keukencrew bij Tikondane is op mijn advies enigszins aangepast, met het doel dat het restaurant wat beter gaat lopen doordat ze wat lekkerder gaan koken. Tot op heden koken de meiden enkel Zambiaans dwz nsima, erg droge kip, eend, konijn of zo met lekkere groenten zoals geroerbakt pompoenblad en rape. Daarbij gebruikt men hier in het algemeen heel veel zout en is de tijd tussen bestellen en geserveerd krijgen al gauw anderhalf uur, en de helft van de kaart is er niet. Dus niet echt aantrekkelijk om uit eten te gaan. Elke heeft me na het moeizame gesprek toch weer gevraagd om een en ander vlot te trekken. Ik ben heel benieuwd want eerlijk gezegd klopt er ook wat het keukengerei betreft niet veel van, te weinig messen, snijplanken en pannen, toch redelijk fundamenteel allemaal. En in de keuken moet je plannen, anders loopt het in de soep, toepasselijk he, maar plannen, vooruit denken blijkt lastig.
Nu had het chirurgische team bij Tikondane een afscheidsetentje gepland (in de wetenschap dat ik daar actief ben in de keuken). Ik had met de meiden afgesproken dat zij alles voor ik kwam zouden voorbereiden wat snijden en ingredienten klaarzetten betreft (uitgelegd wat mis-en-place is) en dat ik alleen zou kijken. Dus lekker makkelijk voor mij, dacht ik. Wat schetst mijn verbazing dat Elke niet heeft gezorgd voor allerlei benodigde ingredienten (zoals afgesproken) en dat er behalve gesneden tomaten niets klaarstaat en er maar 2 meiden aanwezig zijn die constant pleite zijn. Lang verhaal kort: ik heb die boeuf bourguignon staan klaarmaken voor ‘s avonds en besloten dat dit dus echt niet werkt voor mij, jammer.
Kennen jullie de boababboom? Zie foto, het is een boom die je hier veel ziet en hij heeft een bijzondere vorm, een stam als een fles en een kort takkenstelsel. Volgens de legende hier was een koning boos omdat de boabab mooier was dan hij en toen rukte hij hem uit de grond en zette hem op zijn kop terug, waarna alle boababbomen solidair werden en op hun kop verder groeiden!
We zijn naar het wildpark geweest samen, het was weer heel leuk. We zijn met eigen auto het park in geweest om 6 uur ‘smorgens. Dan zie je nl de meeste dieren. Van 12 tot 15 uur lunchen en zwemmen bij de lodge en ‘smiddags om 16 uur terug om de zonsondergang te zien met een wijntje. Genieten hoor. Toch nog maar wat foto’s want ze zijn zo mooi!
Vandaag precies over 5 weken vertrekken we naar Nederland voor een vakantie, daar verheugen we ons zeer op. Een aantal van jullie zien, taart, croissantjes en vis eten, golfen, potje bridgen, heerlijk vooruitzicht!
Veel liefs allemaal en wellicht tot ziens volgende maand!
Leopold en Threes
Het zal weer fijn zijn voor jullie als je even naar Nederland op vakantie komt,in een andere wereld daar je familie en vrienden kunt zien.
Threes en Leopold,het is geweldig wat jullie daar in Zambia allemaal doen..
Heel veel bewondering hebben wij daarvoor.
Grt.van André en Agnes
Heel veel gr vanuit een zonnig Zeeland .
Ans en Han .
Heerlijk om jullie binnenkort weer te zien!!!
Liefs van ons beiden
Groet Ab en Hadewijch
XX
liefs, jullie Zambia, wij de Zuiderzeeroute !
Leuk verhaal. groetjes Monique
Dat was genieten!
Wat leuk dat jullie volgende maand op vakantie komen!
Dat is mooi meegenomen naast al die drukke, vele en goede bezigheden daar.
Groeten, Wilma.
Goed dat jullie behalve werken ook nog tijd hebben om wat van de prachtige natuur te zien.
Miny en Herman